Saturday, 22 February 2014

Tuesday, 18 February 2014

Saturday, 15 February 2014

I'm so sad when I read this. [UPU]


Kemasukan ke IPTA peringkat Ijzazah dengan kelayakan STPM/Matrikulasi diproses melalui komputer dan bergantung kepada CGPA (pointer) yang sesuai dengan Kursus/program yang dipohon. Walaupun melepasi syarat minimum Kursus/program (biasanya sekitar 2.5/2.7), cut-off sebenar bergantung kepada program/kursus yang dipohon.

Cut-off masing-masing berlainan bergantung kepada DEMAND/PERMINTAAN kursus berkenaan. Oleh kerana terlalu ramai memohon Kursus Perubatan contohnya, kalau anda mempunyai CGPA 3.9 pun tak payah buang masa memohon. Kalau di Universiti Teknologi Malaysia, kursus seperti Kejuruteraan Aeronautik kini mempunyai cut-of sekitar 3.8. Maknanya, kalau setakat dapat 3.5, memang tak akan dapat.

Masalahnya ialah jika seorang pelajar  'ambitious', dia merasa CPA 3.5 sudah cukup baik dan dia meletakkan pilihan PERTAMA kursus yang high demand, maka dia tak dapat.. Seterusnya komputer akan pergi ke KURSUS pilihan kedua yang( walaupun kurang sedikit DEMAND), tetapi telah dipenuhi oleh orang lain yang terlebih dahulu meletakkan PILIHAN PERTAMA mereka di situ, walaupun CPA mereka hanya 3.4 .. begitulah dia akan gagal masuk ke pilihan ketiga dan seterusnya kerana sudah dipenuhi oleh  orang yang meletakkan kursus tersebut sebagai pilihan Pertama. Kesudahannya, dia tak dapat langsung Kursus yang dipilihnya.. atau ditawarkan kursus yang 'dilelong' i.e. tidak diminati orang.

Untuk kemasukan dengan kelayakan Diploma, pemilihan dibuat oleh 'manusia' (bukan komputer) tetapi juga mengikut sistem yang serupa i.e. kursus high demand mempunyai cut-off tinggi. Lagipun, bilangan tempat bagi calon berkelayakan Diploma jauh lebih sedikit berbanding calon matrikulasi/STPM, jadi competition juga tinggi. Ini bermakna, jika anda mempunyai kelayakan Diploma, cut-offnya jauh lebih tinggi bagi kebanyakan kursus.

Oleh itu, ketika kita pilih kursus,  pastikan  ambil kira faktor competition dan demand yang akan menaikkan cut-off berkenaan.

Jika ada yang memerlukan nasihat/maklumat lanjut, sila hubungi saya personally.

Prof. Dr. Omar Yaakob 

Link asal: http://www.facebook.com/notes/omar-yaakob/kenapa-saya-gagal-ke-ipta-walaupun-pointer-matriks-saya-tinggi/2157559413774

[Prof Dr Omar boleh dihubungi melalui facebook beliau http://www.facebook.com/omar.yaakob Beliau adalah Ahli Jawatankuasa Pusat Pertubuhan IKRAM Malaysia]

Saya copy paste dari belog ni 


JENG JENG JENG

DENGAN INI PUNAHLAH HARAPAN DAN BERKECAILAH HATI SERTA REMUK JIWA PEMILIK BLOG HUJAN PELANGI NI. HUAAAA. 

Sedih sangat tau bila baca post ni. Rasa macam dah tak layak nak pohon pharmacist lepas ni. :( Terpaksalah aku lupakan cita-cita yang dah lama terbukukukukukuku (pehal kau ni)
dalam jiwa ni... sobs sobs. Tak sure kemanakah arah tuju aku selepas ni, tapi yang pasti, kalau x dapat tempat dalam bidang perubatan ni, akan aku mintak bidang pendidikan. Education is the one and only field that sparks my interest. Thanks to my muet, I can apply for TESL. Not sure yet about my mysterious, upcoming future but In Sya Allah, It will be good. Allah SWT is the best writer. I have faith.

Bukan semua orang boleh jadi guru. Pandai tak semestinya boleh mengajar orang lain...
For the future:
I'm so exited for all the things to come ! 
Bring it on life. 



Mati itu pasti


Arwah meninggal lepas solat subuh, siap berkopiah dan berjubah. Alhamdulillah arwah sempat solat subuh sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir. Usia 19 tahun, ya mati tak mengenal usia. Ajal boleh datang menjemput bila-bila masa, walaupun ketika kita sedang lena diulit mimpi.

Kata kawan-kawan arwah, arwah selalu ke surau.

Waktu aku dengar berita tentang pemergian arwah, aku jadi tak tentu arah. Badan tiba-tiba menggigil. Orang yang semalamnya sihat walafiat, boleh bergelak ketawa bersama rakan-rakan, sudah tidak lagi bersama kita pada hari ini. Hidup ini cuma sementara kawan-kawan. Kita mudah lupa yang masa berdetik pergi, menandakan bahawa kita makin hampir kepada Sang Pencipta. Masa kian singkat, umur semakin menginjak naik, namun adakah berbaloi segala amalanku di dunia selama 19 tahun aku berdiri di bumi Allah ini?

Subahanallah, arwah meninggal dalam tidur. Subahanallah.

Teringat cerita Tanah Kubur, orang boleh mati dalam pelbagai cara. Terdetik dalam hati ni, aku nanti macam mana ya Allah? Astaghfirullah al azim... begitu banyak dosa-dosa, tak terhitung rasanya.

Baru semalam beliau mengupdate status di fb.

Baru semalam beliau  megupload naik gambar di instagram.

Bila-bila masa pun kita boleh mati kawan-kawan.

Kita boleh mati esok, kita boleh mati lusa. Mungkin masa kita tinggal kurang dari 24 jam, namun kita masih lagi lalai dengan kesibukkan dunia.

Tutorial tak habis2, preparation untuk exam boleh berjaga sampai pukul 2 3 pagi, Tapi preparation kita untuk ke 'sana' amatlah sedikit.

Siapa kata kalau nak mati kena eksiden dulu? Siapa kata kalau dah tua baru mati? Tak, bila-bila masa pun kita boleh mati. Allah SWT dah tetapkan hari dan waktunya. Kita pun tak akan terkecuali kerana mati itu pasti.

Walaupun aku tak kenal arwah, namun permergiannya amat dirasai. Arwah telah menyedarkan diri ini dan ramai lagi yang terleka di luar sana, betapa kehidupan dunia tak bermakna. Entah kenapa air mata ni mengalir untuk insan ini, yang aku langsung tak kenal. Moga arwah ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.

Al-Fatihah.

Monday, 10 February 2014

Birthday housemate lagi..

Sejak tukar classic template ni, rasa macam tunggang langgang blog ni. :( 
Tak apalah, anyway, hari ni nak share satu drawing. :D 



jom tengok, zassss! 




Sunday, 2 February 2014

doodle powerpoint




dah tengok orang lain buat, teringin pulak aku nak buat. so inilah hasilnya..
doodle bertudung biru. :P