Thursday, 30 January 2014

A boy and a tree - A moral story

Boy and Tree
A sharing. Story from - http://halaqah.net/v10/index.php?topic=4934.0



There was one time a very young boy, who used to spend time playing by a tree.
One day he got bored and he said to the tree, “I’m bored, I’ve played with these toys too many times!”


The tree replied, “OK, you can climb up on me and play on my branches.”


The boy got really happy with this suggestion and he had a lot of fun playing and sitting high up, on the branches of the tree.


When he started school, he spent more time away from the tree, but one day he came back to it, and the tree was overjoyed to see its young companion, and it encouraged him to climb on, but he refused.
“My clothes are going to get dirty if I climb up on you.”


So the tree thought for a while, and said, “OK, bring a rope and tie it to me, and you can use my branches as a swing.”


The boy liked that idea, so he did that too, and would come back every other day to sit for a while on that swing.


Whenever he used to get hot, the tree told him to rest in its shade.


As he got older, and moved on to college, times became harder on him and he ran short of food, so he went back to the tree which he had stopped visiting for a long time.


The tree recognised him immediately and welcomed him, but he was hungry and complained to the tree, “I dont have any food to eat, my stomach is cringing with hunger.”


So the tree said, “Pull down my branches and take off the fruit, and fill yourself up.”


The young guy didnt even hesitate, but jumped up and tore off one of the smaller branches and ate to his fill.


Over the weeks, he tore off all the branches and ate all the fruit.


After the fruits had all gone, he went away and didnt come back to the tree.


When he reached his middle ages, he came back to the tree and said to it, “I have been very successful in life.


I have earned a lot of money, I have a huge house and I have found a great wife.
Now I want to travel and see the world.”


The tree was now very old, but to help its long time companion, it didn't wait, and said, “Bring a , saw cut off my trunk and make a boat. Then you will see the wonders of the world.”
So again, without hesitation the man cut down the tree.


The same tree which he had played on, ate its fruit, laid in its shade; he cut it down and made a boat.
As soon as it was finished, he sailed away and wasnt seen by his people again.
One day, an old man, walked past the tree.


It hadnt recovered from the time he had cut it down. He went up to the tree, but didnt say anything.


He felt the tears coming down from his eyes.


This time the tree spoke in a faint voice, “I’m sorry. I dont have a trunk for you to climb, nor fruit for you to eat, nor branches of shade for you to lie in. All I have now are my deep roots.”
The old man whispered, “That’s fine. Tree roots are the best place to lie down, snuggle up and sleep after a long life.”


The tree symbolizes our parents, and the boy symbolizes us.


The moral of the story is that we make use of our parents like tissue, and use them all up, and dont even give thanks, but they stay with us till the very end.

Perempuan yang baik...


“Wanita yang paling baik itu ialah yang murah mas kahwinnya, yang senang nikahnya, yang baik akhlaknya. Dan wanita yang jahat itu ialah yang mahal mas kahwinnya, yang susah nikahnya, dan buruk akhlaknya!”

Sekarang dah terbalik. Oh why.

Sunday, 26 January 2014

Because we love Iffah Najwa. :)




Hasil dedikasi pelajar UITM Puncak Alam. xD
Kretip benar housemate I. Muehehe. (Ternyata aku paling kretif -riakriak-)
Last tu hasil tangan I. :)

picture credit (c) roommate terchenta ._____.

Doodle art
click here : http://www.creativebloq.com/illustration/doodle-art-912775

HAPPY BIRTHDAY MY DEAREST HOUSEMATEEEEEE! 

Next week test Phy and Chem. All the best! Go go go Chaiyok! 

Friday, 10 January 2014

Like lah

*___*

Wah, sekarang dah pandai buat page do!  .______.
Harap-harap dapat terus istikhamah dalam menulis blog.

Alamak comelnya pingu ni. :)

Okay, pada siapa-siapa yang nak tahu, nilah page blog ni yang baru dibuka semalam.
TADAAAAA..... -exited tahap gaban-

Hujan Pelangi fb page

dah siap letak kat sidebar tau. hehe. 

k bye. T^T





Saturday, 4 January 2014

2014 - My personal journey for a better skin!

     Assalamualaikum.

    Muka berjerawat? Jerawat asyik timbul walaupun kerap mencuci muka? -cewah macam iklan tb pulak ngehehe-

      Eh eh, jangan berhenti baca, kak ton saya bukan nak jual produk kecantikan. Cuma nak berkongsi cerita yang dah lama terbuku dalam jiwa ni.

Sebenarnya..
Kita geng. ;_______;


 
    Sedih kan. Kadang-kadang rasa macam nak menyorok belakang tiang aja. Seharian terperap dalam rumah sebab malu dengan jerawat-jerawat yang timbul kat muka ni. I'm depressed. I'm sad. Kawan-kawan kata, chill la. Don't judge a book by its cover katanya. Isi buku tu yang penting, bukannya kulit buku yang berkilat-kilat tu. Cuba korang beli buku yang luaran dia lawa giler, bling-bling gitu kulit bukunya. Dah buka buku tu, baru perasan yang bahasanya berterabur. Ejaan pun tunggang langgang, lembu jadi lebmu, kambing jadi kabming, tak ke mental membacanya? Silap-silap terbang buku tu masuk tong sampah.

      Tapi itu kawan. There is something different about these people that we call 'friends'. They don't care. Bukan 'don't care' macam lantak la kau muka kau yang berjerawat bukan muka aku. HOI BUKAN MACAM TU. Mereka dengan hati terbukanya menerima kita sebagai kawan. Hati diorang ikhlas. I have great friends. Walaupun muka aku berjerawat sana sini, diorang tetap puji, 'lawa ko wei hari ni'. Kembang do. Meter 'perasan lawa' melonjak 100%. haaa haaa haa. .____.

     Orang kata buat apa lawa, tua nanti berkedut jugak. Tua nanti? Tua nanti tu bila? waktu aku umur 40? 21 tahun akan datang?? Walaweyy.




     NO WAY.

     Takkan la tak ada sekelumit pun rasa dalam diri ni, rasa nak cantik?

     Orang yang cantik pun mesti nak lagi cantik.

     Apatah lagi orang yang berjerawat. Harapan ku setinggi gunung!

     Ke tak?

     Tolonglah, aku tak obses kan? AMG.

     Okeylah .____.

     Pernah lah sekali tu tangan gatal, pergi search kat google, 'How to prevent acne from coming back'. Banyak tips yang menyarankan penggunaan lemon. Sorry la I bukan omputih... .________. Kalau dengar lemon, strawberry dan yang seangkatan dengannya, memang takkan beli. Terus tutup tab dan tengok website yang lain. Lepas click yang tu click yang ni, terjumpa satu website. Bawah sekali selepas article yang panjang berjela-jela tu, ada satu ayat.

     "Share your problems. Write us a comment. "

     Aku hanya mampu menelan air liur membaca comment-comment yang ditulis.

     "I have acne since I'm 13 years old. I have tried it all, but nothing happen. Bla bla bla. Now I'm 21 and still dealing with the same acne problem."
   
     GULP.

     "I can't remember my life without acne. I gave up years ago."

     "I wash my face with the lights off. I can't even look at my face. Please help me."

      Double GULP.

      Anyway, seperti tajuk di atas, 2014 will be my year. 2014 tahun memerangi jerawat! Hahaha. Nanti kalau saya ada tips-tips, in sya Allah akan saya post kan. :D (tetibe je penutup nampak sangat malas nak taip kan kan kan)

All the best, for myself!



side note - Tahun ni I guna bio oil dan try makan supplement. Want to know more? Stay tuned. I'll write about it soon.

Paling penting. Have faith. Beauty is skin deep.

Esok balik PALAM. So sad. No more mama and ayah. :(

Thursday, 2 January 2014

Cbox comel bentuk bear!

Comel kan Cbox baru I? 
._________.
muehehe.


First try, maaf sebab terlalu pendek. 
Bolehlah tengok tutorial ni untuk cara-cara nak cantikkan cbox korang. 

Untuk width, korang ubah ke 180 untuk image quality yang lebih baik. 
Korang stretch kang jadi blur pulak. 

Art (c) NFZ 
100% mine. 
Made in Paint. 

Sila-sila. jangan malu-malu.


http://i299.photobucket.com/albums/mm288/Magical_Spellcaster/bearbrownup_zpsf91fdf37.png


http://i299.photobucket.com/albums/mm288/Magical_Spellcaster/bearbrowndown_zps0cf66c99.png




http://i299.photobucket.com/albums/mm288/Magical_Spellcaster/bearpurpleup_zpsaa871687.png


http://i299.photobucket.com/albums/mm288/Magical_Spellcaster/bearpurpledown_zps27b4d804.png




http://i299.photobucket.com/albums/mm288/Magical_Spellcaster/bearblueup_zps971756f5.png


http://i299.photobucket.com/albums/mm288/Magical_Spellcaster/bearbluedown_zps5547227b.png

How to - Save your college allowance.

     Sempena tahun 2014, salah satu daripada azam tahun baru ialah - belajar berjimat. So, CHALLENGE ACCEPTED!




     Tiap tahun azam hampir sama - Nak save duit. Nak save duit. Apa kata tahun ni, kita jadikan azam itu satu kenyataan? Dengan adanya cukai-cukai yang baru diperkenalkan, harga barang-barang pun semua dah naik, jadi kita tak ada alasan untuk tidak berjimat.

      Hai, marah pulak. Ehem.

     Dah jadi pelajar universiti. Orang kata di universitilah masa kita belajar cara nak urus duit, cara nak urus diri dan juga cara nak urus masa. Orang yang tak pernah berjauhan dengan ibu bapa, akan mula belajar hidup tanpa ibu bapa - basuh baju sendiri, makan minum cari sendiri.. sobs sobs. Di universiti jugalah kita nak jumpa macam-macam jenis manusia ( kalau korang duduk sekolah menengah dah jumpa macam-macam jenis orang, tunggulah masuk U nanti korang jumpa la species rare manusia perangai pelik, bersepah-sepah weii)

     Universiti ialah tempat untuk kita menimba ilmu. Universiti = pra-kehidupan sebenar. Jadi, sekurang-kurangnya, sebelum kita melangkah ke dunia sebenar, kita dah 'train' diri kita serba-serbi untuk menghadapi kehidupan yang sebenarnya di luar sana.

Okay, back to the point.


1. Rekod segala perbelanjaan


Buat budget sendiri. 'List'kan segala perbelanjaan supaya mudah untuk kita kenal pasti di mana sebenarnya duit kita 'bocor'. Hujung minggu, kenal pasti yang mana keperluan dan yang mana kita sengaja beli (Impulse buy). Kalau tiga kali seminggu kita 'hentam' gula-gula, mentos dan sebagainya. Stop it. Gula menyebabkan kencing manis dan obesiti ok you guys... lol


2. Jimatkan duit dalam membeli makanan


Kadang-kadang kita rasa 'macam teringin nak beli' je makanan tu. Kawan-kawan, tepuk dada tanya perlu kah? Jangan beli dengan sebab 'teringin nak beli'. Please, don't buy on impulse. Jangan beli makanan apabila perut terlalu lapar. Takut nanti akhirnya terbeli lebih daripada yang diperlukan. Satu lagi, kurangkan makan di luar. Makanan di dalam campus selalunya lebih murah daripada apa yang dijual di luar.  :)

Jangan pula terlalu berjimat cermat sampai hari-hari makan maggi!

3. Jangan beli alat tulis/ stationary secara berlebihan


"Nampak macam comel je sharpener bentuk gajah tu. Warna pink pulak tu.. I loikeee. 3 posen jee. Apa lagi angkatlaaa.."

Cik adik, abang, kakak. Kita guna ke sharpener? Don't buy things that we don't need. 

Kadang-kadang kita lemah dengan godaan benda-benda sebegini. Kita beli klip kertas sampai berbelas-belas tapi bila habis sem, tinggal 1 je. Mana perginya? Hilang. Jatuh bawah kerusi dalam lecture hall. Tercicir waktu berjalan ke kelas lain. Bagi satu free kat kawan-kawan (sodokahh). Amboi-amboi, kaya benar.. uhuk uhuk. 

Teringat hari tu terbaca dalam satu blog ni. Adalah sorang pak cik ni beli minyak motor 80 sen je tahu tak? ;___; Bersyukurlah sikit. 

Membebel pulak hehe sorry. 

Okeylah sampai sini sahaja entri kali ni. :) 
Jumpa lagi di masa yang akan datang. 

-NFZ, 2 JAN 2014