Sunday, 30 March 2014

to teach is to touch lives forever.

le google


Not because I hate it.
I find it hard. Bende FIZIK ni haa.
And plus, I don't understand a thing.
I should panic, but I don't, which is weird. >.<

I'm not really THAT clever. Some of my friends got straight A+, 8A+ and so on,
I got straight A's too! STRAIGHT A- wakakaka (B for PHY)
....
I'm happy for them tho,
yet I still wonder why I'm here.
Coz I don't really have an excellent results like the others.

I put Asasi UiTM as my 4th, 5th choice to be honest.
and NOW HERE I AM. IM IS IN ASASI PALAM. STUCK, FOR 1 LOOOONG YEAR.

My mother actually shed her tears when she looked at my result. Its not that gempak la mama..

Deep in my heart,
I know I'm here to serve some sort of purpose.

Allah SWT put you here. This is destined for you Im, Allah SWT put you here.
And you know right, ALLAH SWT IS THE GREATEST PLANNER.

Maybe, I've changed someone. I don't know.
Maybe, I've broke someone's heart. I don't even realize.
Maybe, I've made someone fall in love, with me. Pfttt. LOL
Maybe, Allah SWT put me here, preparing me for the world, so that I'll be ready to brace the future, which is unknown.

(tetibe BM)



Alhamdulillah, cita-cita aku hanya satu,
To serve the people.
Kalau aku tak mampu jadi doktor, 
aku akan jadi cikgu.
Ilmu yang diajar, tak sia-sia. Pahala mengalir tak putus-putus. 
Aku nak bentuk anak watan, dengan ilmu.  
Aku nak ubah orang Melayu, dengan ilmu.
I want to inspire others. :D

Cikgu aku dulu selalu mengingatkan, 
'Kamu semua, jangan jadi Melayu yang mudah lupa! Jadilah Melayu yang berkaliber.
Macam mana? Belajarlah!'

'Kalau kamu susah sekarang, senang kemudian!'

kadang-kadang, kita rasa seronok hidup dikalangan orang-orang yang pandai.
Depa pandai cakap, pandai menulis, excel in sports ETC.
Tapi.. ada sesuatu yang kurang.
And it is very disturbing. (disturbing me actually)

I don't have friends that have the same quality like the friends I met in high school.
Tadaa.

SORRY PALAM FRIENDS. D:

Well, not all of them, SOME of them.

BELAJAR, BELAJAR, BELAJAR.

Sampai lupa, sebab apa kita diciptakan.

...............
...............


haha, luahan hati dan dedikasi aku untuk hari ni.

Pray for me. Pray for my success tomorrow. :D


#Iklan 8SHARE, siapa rasa baik hati bolehlah click and view. :)
SATU IKLANDUA IKLAN

Wednesday, 26 March 2014

UiTM Puncak Alam.

Picture Spam. Kebanyakan gambar ni saya amik kat fb @ En. Google je. :( sedih, kamera sendiri tak canggih. :( 

Bertuahlah badan kalau terpilih nak masuk UiTM Puncak Alam tau! Memanglah jauh sikit dari bandar, tapi ok pe, tak adelah nak berjimba je keje kan. :P



eh, apa ni?











Birthday, Bookmark, PALAM, and I'm counting days.



Assalamualaikum wbt.

Pejam celik pejam celik, dah hampir setahun berada di asasi. Dulu, masa nak masuk, punyalah menangis-nangis waktu MDS, sampai kaget habis roomate aku waktu tu. Haha. Ternyata masa amat mencemburui aku, lebih-lebih lagi bila dah jumpa Encik Crush. Rasa macam 'eh kenapalah asasi ni bukannya 3 sem ek?' ahaha. Joking.

Nantilah bila habis Final Exam akan ku cerita banyak-banyak pasal PALAM. :)


ok ni gambar I curi kat FB Asasi palam. :P



eh eh apa ni? Happy birthday to mee. :P




yang ni pulak hasil kerja tangan I dan housemate I. :) 
cc to my roommate. 

Oklah sampai sini dulu! Adios! 


Saturday, 22 February 2014

Tuesday, 18 February 2014

Saturday, 15 February 2014

I'm so sad when I read this. [UPU]


Kemasukan ke IPTA peringkat Ijzazah dengan kelayakan STPM/Matrikulasi diproses melalui komputer dan bergantung kepada CGPA (pointer) yang sesuai dengan Kursus/program yang dipohon. Walaupun melepasi syarat minimum Kursus/program (biasanya sekitar 2.5/2.7), cut-off sebenar bergantung kepada program/kursus yang dipohon.

Cut-off masing-masing berlainan bergantung kepada DEMAND/PERMINTAAN kursus berkenaan. Oleh kerana terlalu ramai memohon Kursus Perubatan contohnya, kalau anda mempunyai CGPA 3.9 pun tak payah buang masa memohon. Kalau di Universiti Teknologi Malaysia, kursus seperti Kejuruteraan Aeronautik kini mempunyai cut-of sekitar 3.8. Maknanya, kalau setakat dapat 3.5, memang tak akan dapat.

Masalahnya ialah jika seorang pelajar  'ambitious', dia merasa CPA 3.5 sudah cukup baik dan dia meletakkan pilihan PERTAMA kursus yang high demand, maka dia tak dapat.. Seterusnya komputer akan pergi ke KURSUS pilihan kedua yang( walaupun kurang sedikit DEMAND), tetapi telah dipenuhi oleh orang lain yang terlebih dahulu meletakkan PILIHAN PERTAMA mereka di situ, walaupun CPA mereka hanya 3.4 .. begitulah dia akan gagal masuk ke pilihan ketiga dan seterusnya kerana sudah dipenuhi oleh  orang yang meletakkan kursus tersebut sebagai pilihan Pertama. Kesudahannya, dia tak dapat langsung Kursus yang dipilihnya.. atau ditawarkan kursus yang 'dilelong' i.e. tidak diminati orang.

Untuk kemasukan dengan kelayakan Diploma, pemilihan dibuat oleh 'manusia' (bukan komputer) tetapi juga mengikut sistem yang serupa i.e. kursus high demand mempunyai cut-off tinggi. Lagipun, bilangan tempat bagi calon berkelayakan Diploma jauh lebih sedikit berbanding calon matrikulasi/STPM, jadi competition juga tinggi. Ini bermakna, jika anda mempunyai kelayakan Diploma, cut-offnya jauh lebih tinggi bagi kebanyakan kursus.

Oleh itu, ketika kita pilih kursus,  pastikan  ambil kira faktor competition dan demand yang akan menaikkan cut-off berkenaan.

Jika ada yang memerlukan nasihat/maklumat lanjut, sila hubungi saya personally.

Prof. Dr. Omar Yaakob 

Link asal: http://www.facebook.com/notes/omar-yaakob/kenapa-saya-gagal-ke-ipta-walaupun-pointer-matriks-saya-tinggi/2157559413774

[Prof Dr Omar boleh dihubungi melalui facebook beliau http://www.facebook.com/omar.yaakob Beliau adalah Ahli Jawatankuasa Pusat Pertubuhan IKRAM Malaysia]

Saya copy paste dari belog ni 


JENG JENG JENG

DENGAN INI PUNAHLAH HARAPAN DAN BERKECAILAH HATI SERTA REMUK JIWA PEMILIK BLOG HUJAN PELANGI NI. HUAAAA. 

Sedih sangat tau bila baca post ni. Rasa macam dah tak layak nak pohon pharmacist lepas ni. :( Terpaksalah aku lupakan cita-cita yang dah lama terbukukukukukuku (pehal kau ni)
dalam jiwa ni... sobs sobs. Tak sure kemanakah arah tuju aku selepas ni, tapi yang pasti, kalau x dapat tempat dalam bidang perubatan ni, akan aku mintak bidang pendidikan. Education is the one and only field that sparks my interest. Thanks to my muet, I can apply for TESL. Not sure yet about my mysterious, upcoming future but In Sya Allah, It will be good. Allah SWT is the best writer. I have faith.

Bukan semua orang boleh jadi guru. Pandai tak semestinya boleh mengajar orang lain...
For the future:
I'm so exited for all the things to come ! 
Bring it on life. 



Mati itu pasti


Arwah meninggal lepas solat subuh, siap berkopiah dan berjubah. Alhamdulillah arwah sempat solat subuh sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir. Usia 19 tahun, ya mati tak mengenal usia. Ajal boleh datang menjemput bila-bila masa, walaupun ketika kita sedang lena diulit mimpi.

Kata kawan-kawan arwah, arwah selalu ke surau.

Waktu aku dengar berita tentang pemergian arwah, aku jadi tak tentu arah. Badan tiba-tiba menggigil. Orang yang semalamnya sihat walafiat, boleh bergelak ketawa bersama rakan-rakan, sudah tidak lagi bersama kita pada hari ini. Hidup ini cuma sementara kawan-kawan. Kita mudah lupa yang masa berdetik pergi, menandakan bahawa kita makin hampir kepada Sang Pencipta. Masa kian singkat, umur semakin menginjak naik, namun adakah berbaloi segala amalanku di dunia selama 19 tahun aku berdiri di bumi Allah ini?

Subahanallah, arwah meninggal dalam tidur. Subahanallah.

Teringat cerita Tanah Kubur, orang boleh mati dalam pelbagai cara. Terdetik dalam hati ni, aku nanti macam mana ya Allah? Astaghfirullah al azim... begitu banyak dosa-dosa, tak terhitung rasanya.

Baru semalam beliau mengupdate status di fb.

Baru semalam beliau  megupload naik gambar di instagram.

Bila-bila masa pun kita boleh mati kawan-kawan.

Kita boleh mati esok, kita boleh mati lusa. Mungkin masa kita tinggal kurang dari 24 jam, namun kita masih lagi lalai dengan kesibukkan dunia.

Tutorial tak habis2, preparation untuk exam boleh berjaga sampai pukul 2 3 pagi, Tapi preparation kita untuk ke 'sana' amatlah sedikit.

Siapa kata kalau nak mati kena eksiden dulu? Siapa kata kalau dah tua baru mati? Tak, bila-bila masa pun kita boleh mati. Allah SWT dah tetapkan hari dan waktunya. Kita pun tak akan terkecuali kerana mati itu pasti.

Walaupun aku tak kenal arwah, namun permergiannya amat dirasai. Arwah telah menyedarkan diri ini dan ramai lagi yang terleka di luar sana, betapa kehidupan dunia tak bermakna. Entah kenapa air mata ni mengalir untuk insan ini, yang aku langsung tak kenal. Moga arwah ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.

Al-Fatihah.

Monday, 10 February 2014

Birthday housemate lagi..

Sejak tukar classic template ni, rasa macam tunggang langgang blog ni. :( 
Tak apalah, anyway, hari ni nak share satu drawing. :D 



jom tengok, zassss! 




Sunday, 2 February 2014

doodle powerpoint




dah tengok orang lain buat, teringin pulak aku nak buat. so inilah hasilnya..
doodle bertudung biru. :P

Thursday, 30 January 2014

A boy and a tree - A moral story

Boy and Tree
A sharing. Story from - http://halaqah.net/v10/index.php?topic=4934.0



There was one time a very young boy, who used to spend time playing by a tree.
One day he got bored and he said to the tree, “I’m bored, I’ve played with these toys too many times!”


The tree replied, “OK, you can climb up on me and play on my branches.”


The boy got really happy with this suggestion and he had a lot of fun playing and sitting high up, on the branches of the tree.


When he started school, he spent more time away from the tree, but one day he came back to it, and the tree was overjoyed to see its young companion, and it encouraged him to climb on, but he refused.
“My clothes are going to get dirty if I climb up on you.”


So the tree thought for a while, and said, “OK, bring a rope and tie it to me, and you can use my branches as a swing.”


The boy liked that idea, so he did that too, and would come back every other day to sit for a while on that swing.


Whenever he used to get hot, the tree told him to rest in its shade.


As he got older, and moved on to college, times became harder on him and he ran short of food, so he went back to the tree which he had stopped visiting for a long time.


The tree recognised him immediately and welcomed him, but he was hungry and complained to the tree, “I dont have any food to eat, my stomach is cringing with hunger.”


So the tree said, “Pull down my branches and take off the fruit, and fill yourself up.”


The young guy didnt even hesitate, but jumped up and tore off one of the smaller branches and ate to his fill.


Over the weeks, he tore off all the branches and ate all the fruit.


After the fruits had all gone, he went away and didnt come back to the tree.


When he reached his middle ages, he came back to the tree and said to it, “I have been very successful in life.


I have earned a lot of money, I have a huge house and I have found a great wife.
Now I want to travel and see the world.”


The tree was now very old, but to help its long time companion, it didn't wait, and said, “Bring a , saw cut off my trunk and make a boat. Then you will see the wonders of the world.”
So again, without hesitation the man cut down the tree.


The same tree which he had played on, ate its fruit, laid in its shade; he cut it down and made a boat.
As soon as it was finished, he sailed away and wasnt seen by his people again.
One day, an old man, walked past the tree.


It hadnt recovered from the time he had cut it down. He went up to the tree, but didnt say anything.


He felt the tears coming down from his eyes.


This time the tree spoke in a faint voice, “I’m sorry. I dont have a trunk for you to climb, nor fruit for you to eat, nor branches of shade for you to lie in. All I have now are my deep roots.”
The old man whispered, “That’s fine. Tree roots are the best place to lie down, snuggle up and sleep after a long life.”


The tree symbolizes our parents, and the boy symbolizes us.


The moral of the story is that we make use of our parents like tissue, and use them all up, and dont even give thanks, but they stay with us till the very end.

Perempuan yang baik...


“Wanita yang paling baik itu ialah yang murah mas kahwinnya, yang senang nikahnya, yang baik akhlaknya. Dan wanita yang jahat itu ialah yang mahal mas kahwinnya, yang susah nikahnya, dan buruk akhlaknya!”

Sekarang dah terbalik. Oh why.

Sunday, 26 January 2014

Because we love Iffah Najwa. :)




Hasil dedikasi pelajar UITM Puncak Alam. xD
Kretip benar housemate I. Muehehe. (Ternyata aku paling kretif -riakriak-)
Last tu hasil tangan I. :)

picture credit (c) roommate terchenta ._____.

Doodle art
click here : http://www.creativebloq.com/illustration/doodle-art-912775

HAPPY BIRTHDAY MY DEAREST HOUSEMATEEEEEE! 

Next week test Phy and Chem. All the best! Go go go Chaiyok! 

Friday, 10 January 2014

Like lah

*___*

Wah, sekarang dah pandai buat page do!  .______.
Harap-harap dapat terus istikhamah dalam menulis blog.

Alamak comelnya pingu ni. :)

Okay, pada siapa-siapa yang nak tahu, nilah page blog ni yang baru dibuka semalam.
TADAAAAA..... -exited tahap gaban-

Hujan Pelangi fb page

dah siap letak kat sidebar tau. hehe. 

k bye. T^T





Saturday, 4 January 2014

2014 - My personal journey for a better skin!

     Assalamualaikum.

    Muka berjerawat? Jerawat asyik timbul walaupun kerap mencuci muka? -cewah macam iklan tb pulak ngehehe-

      Eh eh, jangan berhenti baca, kak ton saya bukan nak jual produk kecantikan. Cuma nak berkongsi cerita yang dah lama terbuku dalam jiwa ni.

Sebenarnya..
Kita geng. ;_______;


 
    Sedih kan. Kadang-kadang rasa macam nak menyorok belakang tiang aja. Seharian terperap dalam rumah sebab malu dengan jerawat-jerawat yang timbul kat muka ni. I'm depressed. I'm sad. Kawan-kawan kata, chill la. Don't judge a book by its cover katanya. Isi buku tu yang penting, bukannya kulit buku yang berkilat-kilat tu. Cuba korang beli buku yang luaran dia lawa giler, bling-bling gitu kulit bukunya. Dah buka buku tu, baru perasan yang bahasanya berterabur. Ejaan pun tunggang langgang, lembu jadi lebmu, kambing jadi kabming, tak ke mental membacanya? Silap-silap terbang buku tu masuk tong sampah.

      Tapi itu kawan. There is something different about these people that we call 'friends'. They don't care. Bukan 'don't care' macam lantak la kau muka kau yang berjerawat bukan muka aku. HOI BUKAN MACAM TU. Mereka dengan hati terbukanya menerima kita sebagai kawan. Hati diorang ikhlas. I have great friends. Walaupun muka aku berjerawat sana sini, diorang tetap puji, 'lawa ko wei hari ni'. Kembang do. Meter 'perasan lawa' melonjak 100%. haaa haaa haa. .____.

     Orang kata buat apa lawa, tua nanti berkedut jugak. Tua nanti? Tua nanti tu bila? waktu aku umur 40? 21 tahun akan datang?? Walaweyy.




     NO WAY.

     Takkan la tak ada sekelumit pun rasa dalam diri ni, rasa nak cantik?

     Orang yang cantik pun mesti nak lagi cantik.

     Apatah lagi orang yang berjerawat. Harapan ku setinggi gunung!

     Ke tak?

     Tolonglah, aku tak obses kan? AMG.

     Okeylah .____.

     Pernah lah sekali tu tangan gatal, pergi search kat google, 'How to prevent acne from coming back'. Banyak tips yang menyarankan penggunaan lemon. Sorry la I bukan omputih... .________. Kalau dengar lemon, strawberry dan yang seangkatan dengannya, memang takkan beli. Terus tutup tab dan tengok website yang lain. Lepas click yang tu click yang ni, terjumpa satu website. Bawah sekali selepas article yang panjang berjela-jela tu, ada satu ayat.

     "Share your problems. Write us a comment. "

     Aku hanya mampu menelan air liur membaca comment-comment yang ditulis.

     "I have acne since I'm 13 years old. I have tried it all, but nothing happen. Bla bla bla. Now I'm 21 and still dealing with the same acne problem."
   
     GULP.

     "I can't remember my life without acne. I gave up years ago."

     "I wash my face with the lights off. I can't even look at my face. Please help me."

      Double GULP.

      Anyway, seperti tajuk di atas, 2014 will be my year. 2014 tahun memerangi jerawat! Hahaha. Nanti kalau saya ada tips-tips, in sya Allah akan saya post kan. :D (tetibe je penutup nampak sangat malas nak taip kan kan kan)

All the best, for myself!



side note - Tahun ni I guna bio oil dan try makan supplement. Want to know more? Stay tuned. I'll write about it soon.

Paling penting. Have faith. Beauty is skin deep.

Esok balik PALAM. So sad. No more mama and ayah. :(

Thursday, 2 January 2014

Cbox comel bentuk bear!

Comel kan Cbox baru I? 
._________.
muehehe.


First try, maaf sebab terlalu pendek. 
Bolehlah tengok tutorial ni untuk cara-cara nak cantikkan cbox korang. 

Untuk width, korang ubah ke 180 untuk image quality yang lebih baik. 
Korang stretch kang jadi blur pulak. 

Art (c) NFZ 
100% mine. 
Made in Paint. 

Sila-sila. jangan malu-malu.


http://i299.photobucket.com/albums/mm288/Magical_Spellcaster/bearbrownup_zpsf91fdf37.png


http://i299.photobucket.com/albums/mm288/Magical_Spellcaster/bearbrowndown_zps0cf66c99.png




http://i299.photobucket.com/albums/mm288/Magical_Spellcaster/bearpurpleup_zpsaa871687.png


http://i299.photobucket.com/albums/mm288/Magical_Spellcaster/bearpurpledown_zps27b4d804.png




http://i299.photobucket.com/albums/mm288/Magical_Spellcaster/bearblueup_zps971756f5.png


http://i299.photobucket.com/albums/mm288/Magical_Spellcaster/bearbluedown_zps5547227b.png