Sunday, 30 March 2014

to teach is to touch lives forever.

le google


Not because I hate it.
I find it hard. Bende FIZIK ni haa.
And plus, I don't understand a thing.
I should panic, but I don't, which is weird. >.<

I'm not really THAT clever. Some of my friends got straight A+, 8A+ and so on,
I got straight A's too! STRAIGHT A- wakakaka (B for PHY)
....
I'm happy for them tho,
yet I still wonder why I'm here.
Coz I don't really have an excellent results like the others.

I put Asasi UiTM as my 4th, 5th choice to be honest.
and NOW HERE I AM. IM IS IN ASASI PALAM. STUCK, FOR 1 LOOOONG YEAR.

My mother actually shed her tears when she looked at my result. Its not that gempak la mama..

Deep in my heart,
I know I'm here to serve some sort of purpose.

Allah SWT put you here. This is destined for you Im, Allah SWT put you here.
And you know right, ALLAH SWT IS THE GREATEST PLANNER.

Maybe, I've changed someone. I don't know.
Maybe, I've broke someone's heart. I don't even realize.
Maybe, I've made someone fall in love, with me. Pfttt. LOL
Maybe, Allah SWT put me here, preparing me for the world, so that I'll be ready to brace the future, which is unknown.

(tetibe BM)



Alhamdulillah, cita-cita aku hanya satu,
To serve the people.
Kalau aku tak mampu jadi doktor, 
aku akan jadi cikgu.
Ilmu yang diajar, tak sia-sia. Pahala mengalir tak putus-putus. 
Aku nak bentuk anak watan, dengan ilmu.  
Aku nak ubah orang Melayu, dengan ilmu.
I want to inspire others. :D

Cikgu aku dulu selalu mengingatkan, 
'Kamu semua, jangan jadi Melayu yang mudah lupa! Jadilah Melayu yang berkaliber.
Macam mana? Belajarlah!'

'Kalau kamu susah sekarang, senang kemudian!'

kadang-kadang, kita rasa seronok hidup dikalangan orang-orang yang pandai.
Depa pandai cakap, pandai menulis, excel in sports ETC.
Tapi.. ada sesuatu yang kurang.
And it is very disturbing. (disturbing me actually)

I don't have friends that have the same quality like the friends I met in high school.
Tadaa.

SORRY PALAM FRIENDS. D:

Well, not all of them, SOME of them.

BELAJAR, BELAJAR, BELAJAR.

Sampai lupa, sebab apa kita diciptakan.

...............
...............


haha, luahan hati dan dedikasi aku untuk hari ni.

Pray for me. Pray for my success tomorrow. :D


#Iklan 8SHARE, siapa rasa baik hati bolehlah click and view. :)
SATU IKLANDUA IKLAN

Wednesday, 26 March 2014

UiTM Puncak Alam.

Picture Spam. Kebanyakan gambar ni saya amik kat fb @ En. Google je. :( sedih, kamera sendiri tak canggih. :( 

Bertuahlah badan kalau terpilih nak masuk UiTM Puncak Alam tau! Memanglah jauh sikit dari bandar, tapi ok pe, tak adelah nak berjimba je keje kan. :P



eh, apa ni?











Birthday, Bookmark, PALAM, and I'm counting days.



Assalamualaikum wbt.

Pejam celik pejam celik, dah hampir setahun berada di asasi. Dulu, masa nak masuk, punyalah menangis-nangis waktu MDS, sampai kaget habis roomate aku waktu tu. Haha. Ternyata masa amat mencemburui aku, lebih-lebih lagi bila dah jumpa Encik Crush. Rasa macam 'eh kenapalah asasi ni bukannya 3 sem ek?' ahaha. Joking.

Nantilah bila habis Final Exam akan ku cerita banyak-banyak pasal PALAM. :)


ok ni gambar I curi kat FB Asasi palam. :P



eh eh apa ni? Happy birthday to mee. :P




yang ni pulak hasil kerja tangan I dan housemate I. :) 
cc to my roommate. 

Oklah sampai sini dulu! Adios! 


Saturday, 22 February 2014

Tuesday, 18 February 2014

Saturday, 15 February 2014

I'm so sad when I read this. [UPU]


Kemasukan ke IPTA peringkat Ijzazah dengan kelayakan STPM/Matrikulasi diproses melalui komputer dan bergantung kepada CGPA (pointer) yang sesuai dengan Kursus/program yang dipohon. Walaupun melepasi syarat minimum Kursus/program (biasanya sekitar 2.5/2.7), cut-off sebenar bergantung kepada program/kursus yang dipohon.

Cut-off masing-masing berlainan bergantung kepada DEMAND/PERMINTAAN kursus berkenaan. Oleh kerana terlalu ramai memohon Kursus Perubatan contohnya, kalau anda mempunyai CGPA 3.9 pun tak payah buang masa memohon. Kalau di Universiti Teknologi Malaysia, kursus seperti Kejuruteraan Aeronautik kini mempunyai cut-of sekitar 3.8. Maknanya, kalau setakat dapat 3.5, memang tak akan dapat.

Masalahnya ialah jika seorang pelajar  'ambitious', dia merasa CPA 3.5 sudah cukup baik dan dia meletakkan pilihan PERTAMA kursus yang high demand, maka dia tak dapat.. Seterusnya komputer akan pergi ke KURSUS pilihan kedua yang( walaupun kurang sedikit DEMAND), tetapi telah dipenuhi oleh orang lain yang terlebih dahulu meletakkan PILIHAN PERTAMA mereka di situ, walaupun CPA mereka hanya 3.4 .. begitulah dia akan gagal masuk ke pilihan ketiga dan seterusnya kerana sudah dipenuhi oleh  orang yang meletakkan kursus tersebut sebagai pilihan Pertama. Kesudahannya, dia tak dapat langsung Kursus yang dipilihnya.. atau ditawarkan kursus yang 'dilelong' i.e. tidak diminati orang.

Untuk kemasukan dengan kelayakan Diploma, pemilihan dibuat oleh 'manusia' (bukan komputer) tetapi juga mengikut sistem yang serupa i.e. kursus high demand mempunyai cut-off tinggi. Lagipun, bilangan tempat bagi calon berkelayakan Diploma jauh lebih sedikit berbanding calon matrikulasi/STPM, jadi competition juga tinggi. Ini bermakna, jika anda mempunyai kelayakan Diploma, cut-offnya jauh lebih tinggi bagi kebanyakan kursus.

Oleh itu, ketika kita pilih kursus,  pastikan  ambil kira faktor competition dan demand yang akan menaikkan cut-off berkenaan.

Jika ada yang memerlukan nasihat/maklumat lanjut, sila hubungi saya personally.

Prof. Dr. Omar Yaakob 

Link asal: http://www.facebook.com/notes/omar-yaakob/kenapa-saya-gagal-ke-ipta-walaupun-pointer-matriks-saya-tinggi/2157559413774

[Prof Dr Omar boleh dihubungi melalui facebook beliau http://www.facebook.com/omar.yaakob Beliau adalah Ahli Jawatankuasa Pusat Pertubuhan IKRAM Malaysia]

Saya copy paste dari belog ni 


JENG JENG JENG

DENGAN INI PUNAHLAH HARAPAN DAN BERKECAILAH HATI SERTA REMUK JIWA PEMILIK BLOG HUJAN PELANGI NI. HUAAAA. 

Sedih sangat tau bila baca post ni. Rasa macam dah tak layak nak pohon pharmacist lepas ni. :( Terpaksalah aku lupakan cita-cita yang dah lama terbukukukukukuku (pehal kau ni)
dalam jiwa ni... sobs sobs. Tak sure kemanakah arah tuju aku selepas ni, tapi yang pasti, kalau x dapat tempat dalam bidang perubatan ni, akan aku mintak bidang pendidikan. Education is the one and only field that sparks my interest. Thanks to my muet, I can apply for TESL. Not sure yet about my mysterious, upcoming future but In Sya Allah, It will be good. Allah SWT is the best writer. I have faith.

Bukan semua orang boleh jadi guru. Pandai tak semestinya boleh mengajar orang lain...
For the future:
I'm so exited for all the things to come ! 
Bring it on life.